Το Ντανάτικο όπως αποκαλείται, το Αρχοντικό Δάνου, δεσπόζει για περισσότερο από 2,5 αιώνες στην Άνω Βίτσα. Είναι πιθανόν το ωραιότερο αρχοντικό του Ζαγορίου και έχει ανακηρυχθεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2011, κατόπιν εισήγησης της αρχιτέκτονος μηχανικού Αλίκης Λύτρα. Πρόκειται για ένα κλασσικό αρχοντικό ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, στο οποίο προστέθηκαν τα μπαλκόνια κατά τον επόμενο αιώνα. Χαρακτηριστικά φουρούσια, δηλαδή γωνίες σκαλισμένες για την ελάφρυνση της αρχιτεκτονικής μορφής, χαρακτηρίζουν και τους τρεις εξωτερικούς τοίχους. Αποτελεί εκδήλωση εμφανούς μνημειακής αρχιτεκτονικής. Διαθέτει εσωτερική αυλή –  αίθριο. Περιστοιχίζεται από καμάρες κατά τον κλασικό αρχιτεκτονικό τύπο από τα αρχαία χρόνια μέχρι την οθωμανική κατάκτηση. 

Το Ντανάτικο προορίζεται να γίνει ένα πρότυπο Παγκόσμιο Κέντρο Νεότητας στο Βουνό, «Έναστρη Χώρα» (World Mountain Youth Center "StarryLand»), σε συνεργασία και δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις, το θέατρο, τη βιβλιοθήκη, τον συνεδριακό χώρο, τους ξενώνες και τις αυλές της Επέκεινα Χώρα. Η παρατήρηση του ουρανού κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου από αυτήν την τοποθεσία, ιδιαιτέρως τη νύχτα, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, που καλεί τον νου όχι μόνον προς την αστρολογία, αλλά και την κοσμογονία, τη θρησκειολογία, τη φιλοσοφία, τη γνώση, την αρμονία της φύσης και την ειρηνική συνύπαρξη. 

Εκπαιδευτικές και εκθεσιακές δράσεις θα προσφέρουν σε όλους και ειδικώς στα παιδιά και στους νέους την ευκαιρία μιας ολοκληρωμένης διαμονής, με σύγχρονα εργαλεία όπως walking & talking, participatory leadership & collaborative platforms, open space & worldcafé, round tables and more. 

Προς το παρόν το Ντανάτικο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και προετοιμασίας και είναι ανεπισήμως επισκέψιμος χώρος κατόπιν συνεννόησης με την επέκεινα χώρα. Φωτογραφία του κτιρίου έχει κοσμήσει, μαζί με άλλες φωτογραφίες αρχιτεκτονικών μνημείων, έκθεση του Μουσείου Ανθρωπογεωγραφίας στο Παρίσι.

εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.