Μπαξές
Πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και υπό συνθήκες ολικού lockdown, την άνοιξη του 2020, ο μπαξές της ιδιοκτησίας Γιαννή μπήκε σε πιλοτική λειτουργία. Ντομάτες, αγγούρια, ρόκκα και κρεμμυδάκι έδειξαν τη γονιμότητα του εδάφους.
Την άνοιξη του 2021, ο μπάξες αναπτύχθηκε. Δύο παρτέρια οργώθηκαν και φυτεύτηκαν.
Άνοιξη
Αρχές Απριλίου, τοποθετήθηκαν τα πρώτα σπόρια στο έδαφος:
- Κρεμμύδια
- Μαρούλια (κόκκινα & πράσινα)
- Ραπανάκια
- Παντζάρια
- Σπανάκι
- Καρότα
Καλοκαίρι
- Ντομάτες
- Αγγούρια
Για την περίοδο Άνοιξη-Καλοκαίρι 2021, το νέο project της επέκεινα χώρα είναι να παρέχει στους φιλοξενούμενους των χώρων της φρέσκα λαχανικά για σαλάτες και μαγείρεμα. Οι σπόροι που έχουν φυτευτεί έχουν υπολογιστεί να καλύψουν τις ανάγκες 20 ατόμων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Χειμώνας
- Πατάτες
- Λάχανο
- Φασολάκια
Για το χειμώνα η διαδικασία επεκτείνεται. Περνάμε στη φάση της μεταποίησης των φρούτων και των λαχανικών για τη δημιουργίας μαρμελάδας και γλυκών του κουταλιού. Ακόμα και αν θέλουμε φυτεύουμε λαχανικά τα οποία θα καταψύξουμε αργότερα για την σταδιακή τους κατανάλωση.
Παραγωγή λικέρ κράνου
Για τρίτη χρονιά φέτος (φθινόπωρο του 2020), η επέκεινα χώρα παρήγαγε το δικό της λικέρ κράνο.
Διαδικασία
Βήμα 1: Συλλογή των κράνων τον Αύγουστο.
Βήμα 2: Απλώνουμε τα κράνα σε ένα σεντόνι και τα αφήνουμε στον ήλιο για μερικές μέρες για να στεγνώσουν.
Βήμα 3: Τα τοποθετούμε σε μεγάλα μπουκάλια τα οποία γεμίζουμε επίσης με νερό και τα αφήνουμε έξω στον ήλιο για περίπου 2 μήνες.
Βήμα 4: Αφού περάσει αυτό το διάστημα, ανακατεύουμε το υγρό με τσίπουρο σε μικρά μπουκαλάκια ή μεγάλες φιάλες.
Βήμα 5: Δοκιμάζουμε!
Εάν θέλετε να γίνετε εθελοντής και να μας βοηθήσετε με τον μπαξέ ή την παραγωγή του λικέρ, συμπληρώστε τη φόρμα εθελοντισμού.