Η κοινωνική μας συμβίωση υπό συνθήκες ελευθερίας, η δημοκρατική μας οργάνωση, η ζωή και η ευημερία μας, η ποιοτική μας προοπτική και μια πολιτισμένη ζωή, στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: (1) ιδιωτικός βίος, επιχειρείν - αγορά, εργασία – βιοπορισμός, (2) αντιπροσωπευτικοί θεσμοί, εκλογές, πολιτική, κράτος, αυτοδιοίκηση, προϋπολογισμός, συναλλαγές με το δημόσιο και (3) κοινωνία πολιτών, εθελοντισμός, συμμετοχή - καθημερινή δημοκρατία, συμπεριφορά μας ως ενσυνείδητοι και ευσυνείδητοι πολίτες. Και τα τρία παραπάνω, με αταλάντευτη σταθερά το κράτος δικαίου και τον σεβασμό του νόμου και της ηθικής.

Συμμετέχω, σημαίνει μετέχω από κοινού (συν+μετέχω). Είναι η έμπρακτη διάθεση του ανθρώπου να αποτελεί ενεργό μέρος του κοινωνικού συνόλου, που για να διατηρεί το δικαίωμα άσκησης κριτικής πρέπει και να έχει το σθένος να βοηθά.

Στην επέκεινα χώρα καλλιεργούμε το έδαφος, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, για τη δημιουργία μιας δεξαμενής σκέψης στο βουνό με σκοπό τη διαρκή μάθηση, ιδιαιτέρως όσον αφορά την πολιτειακή παιδεία και τον ρόλο του πολίτη στην κοινωνία, την καθημερινή δημοκρατία.

Με ενίσχυση έρευνας, δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων, σεμινάρια, συνέδρια και άλλες δράσεις, επιδιώκουμε την ανάδειξη και προώθηση: Η δημιουργία κοινοτήτων, θεματικών ενδιαφερόντων ή πρακτικών, συμβάλλει στην ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, νοηματοδότηση κοινών αξιών, καλλιέργεια του πνεύματος, φιλαναγνωσίας, πολιτισμού, διαπολιτισμικής κατανόησης.

Η ανασύσταση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, συμβάλει στη συνειδητοποίηση των καταχρηστικών συνηθειών και της υπερκατανάλωσης, καθώς και στον τερματισμό της μη αειφόρου εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της κυριαρχίας του ανθρώπου στο περιβάλλον.

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί σωστά εάν οι πολίτες, σαν σύνολο, δεν συνειδητοποιήσουν βαθιά μέσα τους ότι αυτοί είναι οι φύλακες του νόμου και ότι οι υπεύθυνοι για τη δικαιοσύνη δεν αποτελούν παρά το μηχανισμό για την εφαρμογή του, τίποτε παραπάνω»
Μαρκ Τουέν
εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.