Παλιό αλώνι που έγινε αμφιθεατρικός πολυχώρος

Η κατασκευή του αλωνιού έγινε κατά τον 19ο αιώνα όπως και τα υπόλοιπα κτίρια της ιδιοκτησίας. Είναι αυθεντική περίπτωση Ζαγορίσιου αλωνιού, που κατασκευάζονταν λιθόστρωτα, στα όρια των οικισμών, σε περιοχές εκτεθειμένες στους ανέμους, κατάλληλες για το αλώνισμα της σοδειάς, με το σπάνιο χαρακτηριστικό το συγκεκριμένο να είναι περιτοιχισμένο με ψηλό μαντρότοιχο. Η περιτοίχιση προσδίδει στο κτίσμα, χαρακτήρα εσωστρεφή, μετατρέποντας το σε μια εσωτερική αυλή. Το καθιστά κατάλληλο για θεατρικές η άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με το κυκλικό πλακόστρωτο να προσομοιάζει σε ορχήστρα αρχαίου θεάτρου. Προστέθηκε ένας μικρός αριθμός κερκίδων, ελαφριάς μεταλλικής φέρουσας κατασκευής με τσιμεντένια καθίσματα, με ξύλινους (ντεκ) διαδρόμους πρόσβασης και μικρή ξύλινη σκηνή στο δυτικό μέρος του χώρου. Οι προσθήκες αφήνουν το υπάρχον κτίσμα ανέπαφο και ορατό στον επισκέπτη-θεατή. Το αλώνι συνεχίζει να υπάρχει και να φαίνεται, σε αντιδιαστολή, κάτω και γύρω από την αραχνοΰφαντη νέα κατασκευή. Οι εκσκαφές είναι ελάχιστες και οι προσθήκες απολύτως διακριτικές.

Η κύρια είσοδος γίνεται από το μονοπάτι που περνά μπροστά από την ιδιοκτησία και οδηγεί στο δάσος. Ο επισκέπτης ανεβαίνει στο επίπεδο του θεάτρου μέσω ενός νέου διακριτικού καλντεριμιού, που κατασκευάστηκε πάνω στις υπάρχουσες ισοϋψείς, χωρίς να αλλοιωθεί το ανάγλυφο του οικοπέδου, αφήνοντας στα δεξιά του τον εντυπωσιακό βραχώδη σχηματισμό που ορίζει το οικόπεδο προς τον Νότο, από τη μια και τη νέα ξύλινη σκηνή από την άλλη. Το Αλώνι, είχε εγκαταλειφθεί, ασυντήρητο, από τη δεκαετία του '30 όταν έγιναν και τα τελευταία αλωνίσματα της οικογένειας. Η τοιχοποιία περιτοίχισης -ξερολιθιά καλής ποιότητας- χρειάστηκε επισκευές με τη χρήση της οικοδομικής τέχνης /τεχνικής της εποχής της πρώτης κατασκευής, ώστε να ξεχωρίζει άμεσα το παλιό κτίσμα από τις νέες ελαφριές προσθήκες.

Στο νοτιοανατολικό άκρο του αλωνιού, στη σφήνα που σχηματίζει ο μαντρότοιχος περιτοίχισης, δημιουργήθηκε ιδανικός χώρος για την τοποθέτηση του Η/Μ εξοπλισμού διαχείρισης των παραστάσεων. Εκεί έγιναν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και εκεί βρίσκεται και η θέση του χειριστή του ήχου και του φωτισμού των εκδηλώσεων - παραστάσεων. Το θέατρο έχει χωρητικότητα 200 ατόμων, περίπου 100 στην κερκίδα και 100 σε κινητά καθίσματα στον πρώην χώρο αλωνίσματος στις περιπτώσεις που οι εκδηλώσεις γίνονται στη νέα σκηνή.

Το αλώνι θεμελιώδης αλλοτινός χώρος παραγωγής τροφής, αρχή ζωής για τους χωρικούς, σήμερα βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη βιβλιοθήκη και το κτίριο Γνώση (Knowledge Hub) και μαζί, προσφέρουν σύγχρονες «διατροφικές μορφές», του πνεύματος, του λόγου και της τέχνης, της συλλογικής παραγωγής, θεμελιώδες βιοτικό στοιχείο ανέκαθεν των Ζαγορισίων, των Ηπειρωτών, των Ελλήνων, των Ευρωπαίων. Ο κυκλικός γύρος των ζώων της εποχής στο αλώνι, συμβολίζει σήμερα τον κύκλο της ζωής, την κυκλική οικονομία, τον κύκλο της συνάντησης των πολιτισμών και της σύνθεσης όλων των ανθρώπων, εν ελευθερία, με συμμετοχή και εν ειρήνη.

Το θέατρο της επέκεινα χώρα εγκαινιάζεται το 2021, οπότε θα γίνει και η ονοματοδοσία του.

Ο χώρος

 • Συνολικό εμβαδόν θεάτρου: 375τμ.
 • Εμβαδόν αλωνιού - ορχήστρας : 111τμ.
 • Εμβαδόν σκηνής: 30τμ.
 • Χώρος εξυπηρέτησης παραστατικών αναγκών (καμαρίνι): 45τμ.

Χωρητικότητα:

 • συνολική, σε πυκνή διάταξη και άτομα στη σκηνή: 220 άτομα
 • σε ημικυκλική διάταξη δύο σειρών: 95 άτομα
Υπάρχουν τρεις είσοδοι/έξοδοι (μια κυρία, μια βοηθητική-εσωτερική και μια ασφαλείας). Προσφέρεται υποδομή ή/και εξοπλισμός για διαλλείμματα – καφέ και αναψυκτικών, κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης και ρητής συμφωνίας.

Ο χώρος διαθέτει:
 • Wi-Fi 100MBPs (είναι πιθανόν να ζητείται από τους οργανωτές να κλείνουν όλα τα κινητά τηλέφωνα).
 • Μεγάλο ηχείο για μουσική και άλλες «ζωντανές» δραστηριότητες (Yamaha STAGEPAS 1K, all-in-one portable PA System, line array speaker covering the 375sqm, 12-inch subwoofer, built-in mixer features 1-knob EQ, application software- STAGEPAS-Editor to remotely control the STAGEPAS 1K via Bluetooth from mobile device)
 • Δύο ασύρματα μικρόφωνα
 • Βασικό φωτισμό (πέντε προβολείς και περιφερειακό)
 • Καρέκλες, τραπέζια, μαξιλάρια και κουβέρτες (μετά από συνεννόηση)
 • Flip-chart, με χαρτί, μαρκαδόρους και συναφή είδη
 • Πολύπριζα, μπαλαντέζες, εσοχές ρεύματος
Επιπλέον εξοπλισμός, όπως π.χ. βήμα (Podium), οθόνη (διαφόρων διαστάσεων), προβολέας, περισσότερα ηχεία και ειδικός φωτισμός, τραπέζι υποδοχής, ειδική φύλαξη κ.α, μπορεί να εξασφαλισθεί κατόπιν συνεννόησης.

Τιμές παραχώρησης ανά ημέρα

Το Θέατρο είναι διαθέσιμο από τις 08.00-00.00 όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και το σαββατοκύριακο.

Μη κερδοσκοπικοί φορείς και φορείς κοινωνικής οικονομίας: €160
Φορείς του ιδιωτικού τομέα: €230

Για περισσότερες από 5 ημέρες
Μη κερδοσκοπικοί φορείς και φορείς κοινωνικής οικονομίας: €110/μέρα
Φορείς του ιδιωτικού τομέα: €180/μέρα

1/2 ημέρας (μέχρι 5 ώρες)
Μη κερδοσκοπικοί φορείς και φορείς κοινωνικής οικονομίας: €90
Φορείς του ιδιωτικού τομέα: €140

Καθαριότητα

Καθαριότητα χώρου (πριν και μετά): €100.
Επιπλέον καθαριότητα (σε περίπτωση πολυήμερης κράτησης): +€50 ανά φορά.

Υποστήριξη

Αμοιβή υπευθύνου /φροντιστή / βασικής τεχνικής στήριξης ανά ημέρα
 • 2 ώρες: €20
 • 4 ώρες: €40
 • 6-8 ώρες: €80
Για την ενοικίαση του χώρου, συμπληρώστε την αίτηση εδώ.

Στους δωρητές (4εποχές/στοιχεία της φύσης) προσφέρεται έκπτωση 20%.
Στους ευεργέτες, προφέρεται έκπτωση €40%, για την παραχώρηση του χώρου προς ίδιαν χρήση, ή χρήση φορέα στον οποίο συμμετέχουν

Τα έσοδα από τη δωρεάν παραχώρηση του Θεάτρου σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ή για μη κερδοσκοπικούς/μη εμπορικούς σκοπούς, συνιστούν δωρεά με απόδειξη στη μη κερδοσκοπική οργάνωση επέκεινα χώρα. Στην περίπτωση επαγγελματικής ενοικίασης, δίδεται κανονικό τιμολόγιο (οι ως άνω τιμές προσαυξάνονται κατά τον ΦΠΑ).

εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.