Χειμερινές Περιπατητικές Συναντήσεις IV
04-07.01.2024
Οι «Χειμερινές Περιπατητικές Συναντήσεις IV» της επέκεινα χώρα ξεκίνησαν την Παρασκευή στις 09.00 με πρωϊνή πεζοπορία στο ιστορικό διατηρητέο Μοναστήρι Προφήτη Ηλία (1580-1632) σε μία μαγευτική τοπιογραφία με θέα το Μονοδένδρι. Η αρμονία της φύσης και το πανοραμικό τοπίο μάς χάρισαν ευεξία και ωραία διάθεση για να συνεχίσουμε και να κάνουμε μία στάση στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, όπου η ξεναγός, Σοφία Στάρα, μάς μύησε στα οικολογικά και πολιτιστικά γνωρίσματα της προστατευόμενης περιοχής της Βόρειας Πίνδου, ενεργοποιώντας την ευαισθητοποίησή μας γύρω από την ανάγκη προφύλαξης και προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας. 

Το μεσημέρι γευματίσαμε στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου «Αθηνά» στο χωριό Ελάτη και απολαύσαμε τη θέα από τα μικρά μπαλκονάκια. Η επίσκεψη και η ξενάγηση στα πιο γνωστά Ζαγορίσια γεφύρια, τεκμήρια πολιτισμού και αρχιτεκτονικής, ήταν μία υπενθύμιση του πώς οι άνθρωποι επιδίωκαν το γεφύρωμα των αποστάσεων και τη συνύπαρξη με γνώμονα την ανάγκη για κοινωνική εξέλιξη και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Συγκεκριμένα, επισκεφθήκαμε το μονότοξο γεφύρι «Καπετάν Αρκούδα» στο χωριό Δίλοφο Ζαγορίου, το καλοδιατηρημένο πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Κόκκορου ή Νούτσου ανάμεσα σε δύο μεγαλοπρεπείς βράχους, το τρίτοξο Γεφύρι του Μύλου με τον ανακαινισμένο εκκλησιαστικό μύλο απ’ όπου πήρε το όνομά του κοντά στο χωριό Κήποι και το εντυπωσιακό τρίτοξο Καλογερικό γεφύρι ή γεφύρι του Πλακίδα. Με την πρώτη δύση του ήλιου περπατήσαμε προς τη Σκάλα του Βραδέτου, γνωστή ως «Μπαλκόνι του Ζαγορίου», χτισμένη σε μία απότομη πλαγιά που οδηγεί στο χωριό Βραδέτο ανεβαίνοντας και προς το Καπέσοβο κατεβαίνοντας. Μετά την τόσο ενδιαφέρουσα περιήγηση στα πιο εμβληματικά και εύκολα προσβάσιμα γεφύρια της περιοχής, καταλήξαμε στην πλατεία του χωριού Τσεπέλοβο για ένα ζεστό ρόφημα και χαλαρή κουβέντα.  

Το Σάββατο, μετά το πρωινό καφεδάκι στον ζεστό χώρο Δύο Στέρνες στην επέκεινα χώρα, οδηγηθήκαμε από τον ξεναγό μας Νίκο Γιαννή λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μονοδένδρι στην τοποθεσία «Οξιά». Περπατώντας σ’ ένα όμορφο καλντερίμι μάς περίμενε η εκπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου. Από τη θέαση του εκπληκτικού τοπίου περάσαμε λίγο αργότερα στα μυστικά της βιωσιμότητας, καθώς στην επέκεινα χώρα έλαβε χώρα η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου με τίτλο «Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα. Από τον παραδοσιακό στον σύγχρονο τρόπο σκέψης και δράσης», από τους συγγραφείς του κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα και κ. Νικόλαο Αποστολόπουλο. Κατά τον χαιρετισμό του ο Νίκος Γιαννής εξήγησε την έννοια της βιωσιμότητας και την ιδέα του κοινωνικού επιχειρείν και πώς αυτό πρεσβεύεται από την επέκεινα χώρα. Στη συνέχεια, ο κ. Λιαργκόβας ανέλυσε τους πυλώνες μίας βιώσιμης –υγιούς επιχείρησης που είναι η παραγωγή, η οικονομική διαχείριση, η στέγη (ο συντονισμός) και τα θεμέλια. Η έννοια της αξιακής κουλτούρας παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς εμπεριέχει τον σεβασμό στο περιβάλλον, την πίστη σ’ ένα αξιακό σύστημα, τη θετικότητα στην αλλαγή ή με άλλα λόγια στο μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον. Κλείνοντας, ο συγγραφέας τόνισε ότι μία υγιής επιχείρηση θα πρέπει να εκπαιδεύει τα στελέχη της, να έχει δημιουργική/ εναλλακτική σκέψη και ταυτόχρονα ανατρεπτική για να ατενίζει πέρα από το καθιερωμένο. Μία ηγεσία με όραμα που να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. 

Ο δεύτερος ομιλητής, κ. Αποστολόπουλος, εκκίνησε από μία διαφορετική οδό, επισημαίνοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρέπει να θεωρείται κομμάτι μίας ελίτ αλλά είναι επιβεβλημένο να περάσει στις νέες γενιές και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να αποτελέσει ένα post-capitalism vehicle για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Η έννοια του βιώσιμου επιχειρείν οφείλει να τύχει της κοινής αποδοχής και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ένα καινούργιο αφήγημα στον κόσμο. Έπειτα, ακολούθησε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση γύρω από την κοινωνική καινοτομία, ανάπτυξη και αειφορία, τις τακτικές επιδοματικής πολιτικής, την περιβαλλοντική  κοινωνική διοίκηση (environmental social management) και την επιτακτική ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και εφαρμογής μέτρων προτού χαθεί η χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας προς οικονομική ανασυγκρότηση. 

Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Η επερχόμενη αταξία. Οι πέντε παγίδες που απειλούν τις δημοκρατίες και την ευημερία της δύσης», παρουσίασε ο συγγραφέας του, κ. Κώστας Στούπας, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τους επικίνδυνους μηχανισμούς που διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των τελευταίων ετών και απειλούν τόσο το δημοκρατικό πολίτευμα όσο και την ευημερία του δυτικού πολιτισμού. Ο τίτλος του βιβλίου είναι φαινομενικά απαισιόδοξος· στην πραγματικότητα ο συγγραφέας του πιστεύει ακράδαντα ότι διανύουμε μία περίοδο επανακαθορισμού αξιών στα πεδία οικονομικής και πολιτικής επιρροής και ισχύος. Εύστοχα τέθηκε στο πλαίσιο της μετέπειτα συζήτησης το ερώτημα για το ποιον ρόλο πρόκειται να διαδραματίσει στο απώτερο μέλλον η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence). 

Το σκέλος της πολιτισμικής δράσης κάλυψε ο πρόεδρος της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης»,  κ. Θεόδωρος Αλεξίου, ο οποίος μας μίλησε για μία παλιά αθησαύριστη καππαδοκική συνταγή με την ονομασία «ερσέ», για ένα παλιό ηπειρώτικο μυρωδικό που λέγεται «μοσχοσίτι» και έδινε γεύση στον παστουρμά αλλά χάθηκε με τα χρόνια λόγω της αστυφιλίας, ενώ μάς αποκάλυψε ότι η ρόκα, το φυτό που αποτελεί βασικό συστατικό στις σαλάτες μας τα τελευταία χρόνια, κάποτε ήταν βασική τροφή για τα πρόβατα! Μετά, λοιπόν, τις γλαφυρές γαστρονομικές αφηγήσεις, περάσαμε στη γευσιγνωσία και τα παραδοσιακά μεζεδάκια που ετοίμασε με μεράκι ο κ. Αλεξίου και η ομάδα του. Η υπόσχεση που δώσαμε είναι να ανταμώσουμε πάλι και να μην ξεχνάμε ότι η επέκεινα χώρα είναι μία έκφραση κοινωνίας πολιτών που στηρίζει την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, την ποικιλότητα, όπως και τη βιοποικιλότητα!
εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.