Χειμερινά Περιπατητικά Μονοπάτια ΙΙΙ, Ήπειρος, Ελλάδα, Αλβανία, ένας κόσμος
4-8.1.2023
Η επέκεινα χώρα, προσκαλεί στην 5ήμερη δραστηριότητα «Χειμερινά Περιπατητικά Μονοπάτια IIΙ, Ήπειρος, Ελλάδα, Αλβανία, ένας κόσμος», με περιήγηση σε πολιτιστικά μνημεία του Ζαγορίου, της επέκεινα χώρα, σε παλιά πέτρινα γεφύρια και παραδοσιακά χωριά, γαστρονομικές απολαύσεις και μοναδικά μονοπάτια, στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, από την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου μέχρι την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023. Η δραστηριότητα προάγει την εθνική περισυλλογή και το ευρύ πνεύμα, την πεζοπορία και τη μάθηση (walking & talking), την αγάπη για τη φύση, την ελευθερία, τον πολιτισμό, την ευεξία, την ειρηνική συμβίωση, την κοινωνία πολιτών και την κοινωνική δικτύωση. Ο χειμώνας στο βουνό, στην επέκεινα χώρα, είναι το ιδανικό πεδίο άσκησης, για το σώμα και το νου.

Τελευταία προθεσμία συμμετοχής: 7.12.2022

Δεν μετράει πόσες φορές θα πέσει κάποιος αλλά πόσες φορές θα σηκωθεί και κυρίως πόσο αποφασισμένος θα είναι να μείνει όρθιος. Τερματίζουν με επιτυχία όχι εκείνοι που δεν αποτυγχάνουν ποτέ, αλλά εκείνοι που δεν παραιτούνται ποτέ από την προσπάθεια, στον δικό τους δρόμο. Αυτό που μετράει είναι το βίωμα του φαραγγιού, οι στιγμές δημιουργικής μοναξιάς και συλλογικής δημιουργίας, επέκεινα σκέψης και περίσκεψης, γενναιόδωρης και μεγάθυμης διάθεσης που σου δημιουργείται, η ανακάλυψη της προέλευσης, της βιοποικιλότητας, της τροφοσυλλογής, της επιβίωσης, της αλληλεξάρτησης, της αυτογνωσίας και της καταλλαγής. Η φύση εξυψώνει τον νου χωρίς να τον αναιρεί, ελευθερία και συναγωνισμός των στοιχείων της φύσης με μέτρο και σε αρμονία, με αργάδα αλλά και με εγρήγορση κάθε λογής, τα γκιζερήματα.  Ανεβαίνουμε στις κορυφἐς όχι για να μας βλέπει ο κόσμος, αλλά για να τον βλέπουμε εμείς. Think more try more live more.

Ορμώμενοι από το ελληνικό Ζαγόρι και επισκεπτόμενοι το αλβανικό Ζαγόρι, νιώθουμε ήδη ότι ανήκουμε σε μια ευρύτερη περιοχή, γεωγραφία, τοπίο, αρχιτεκτονική, πολιτισμό, τραγούδια και λιχουδιές, ανθρώπινη κοινότητα. Αυτό που απομένει είναι να επιτύχουμε μια κατάσταση πραγμάτων, με ένα κοινό βλέμμα και πνεύμα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ελευθερία, Συμμετοχή, Ένας κόσμος. Ελευθερία αγαθών, προσώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών και προπαντός ιδεών. Συμμετοχή ως κοινωνία πολιτών χωρίς προκαταλήψεις, με διαμοιρασμό της γνώσης, λαογραφική αυτοσυνειδησία, σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Ένας κόσμος για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, στην ιστορία, στην πολιτική και στον πολιτισμό. «Υπάρχουν κι άλλες όψεις αλήθειας εκτός από εκείνη που νομίζουμε πως βλέπουμε. Αλλά δεν θέλουμε να ξέρουμε. Δεν αντέχουμε. Ίσως να μην είναι ορατές», έχει γράψει ο Κανταρέ. Με τη δραστηριότητα αυτή, θέλουμε να διανοίξουμε έναν ολότελα νέο κι όμως εξίσου παλιό δρόμο, αυτόν που σε πείσμα του φερόμενου και παλιοκαιρισμένου ρεαλισμού που βλέπει τον άνθρωπο σαν κρυφο-λύκο, αντιτάσσει τη θεμελιώδη θέση πως ανέκαθεν οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν με αγαθά συναισθήματα, συνεργασία και αγάπη, γύρω από τους καθημερινούς όρους του βίου. Η περιοχή αυτή της Ηπείρου μπορεί να είναι ένα πεδίο αυτής της άσκησης.

Θεματικές και ομιλητές:

Πρόγραμμα

Τετάρτη, 4.1.2023 – Κυριακή 8.1.2023

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023

Άφιξη, γνωριμία
21.00: Δείπνο στο εστιατόριο Κανέλλα & Γαρύφαλλο, στη Βίτσα

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023

09.00: Πρωϊνός περίπατος στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία
11.00: Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου
12.00: Επίσκεψη στα γεφύρια
14.00: Γεύμα στο Τσεπέλοβο
16.00: Επίσκεψη στη σκάλα Βραδέτου και το Καπέσοβο
18.00: "Κοιτάμε τ’αστέρια, όχι το σκοτάδι, τ’αστέρια είναι ίδια”, Εισαγωγή στην αστρονομία από τον Νίκο Ματσόπουλο, πρ. Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Πεντέλης, Φραγγάδες ή Βίτσα αναλόγως συνθηκών 
21.00: Δείπνο

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023

09.00: Πρωϊνός περίπατος στο φαράγγι του Βίκου - Μοναστήρι Αγ. Παρασκευής / Οξιά
11.00: Χαιρετισμός, εισαγωγή στο θέμα: Δημήτρης Σαχαρίδης, Γενικός Πρόξενος Ελληνικής Δημοκρατίας - Αργυρόκαστρο
11.15: Ευρώπη, το μεγάλο σπίτι της Ηπείρου, Πολύκαρπος Αδαμίδης, δικηγόρος, Αν. Καθηγητής κοινοτικού δικαίου και διεθνών σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
11.40: Σταύρος Τζήμας - δημοσιογράφος, «Ελληνικός και αλβανικός εθνικισμός μετά το 1990»
12.15: Cris King - συγγραφέας, «Το δημοτικό τραγούδι στην Ήπειρο και τη νότια Αλβανία»
14.00: Γεύμα
17.30: Αλέκος Ράπτης - ιστορικός, «Η Ήπειρος κατά τον 20ος αιώνα»
19.00: «Η μεγάλη πορεία των τροφών, η γαστρονομία της μιας Ηπείρου»
Δείπνο - Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, Θόδωρος Αλεξίου

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2023 (Εναλλακτικό πρόγραμμα)

Ημερήσια επίσκεψη στη Δρόπολη και στο Αργυρόκαστρο
10.00: Αναχώρηση
20.00: Επιστροφή στη Βίτσα

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2023

10.00: Πρωϊνή πεζοπορία στο Γεφύρι του Μίσιου και για όσους το επιθυμούν προς το Γεφύρι Κόκορη, Γεφύρι Αρκούδα, Δίλοφο, Βίτσα.
13.00: Γεύμα στο Δίλοφο


Όροι συμμετοχής, κόστος συμμετοχής, 

€110-ενήλικοι, €95-έφηβοι

Το κόστος συμμετοχής στη δραστηριότητα είναι €110 ανά ενήλικο άτομο και περιλαμβάνει:
  • €35 δωρεά στην επέκεινα χώρα, €20 για εφήβους (12-18), €10 για παιδιά, χρήση της υποδομής επέκεινα χώρα, coffee breaks, οργάνωση-συντονισμός, έντυπα πληροφοριών για την περιοχή, ομιλίες, πεζοπορίες, περιήγηση, γενικό φαρμακείο, επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια, αναμνηστικό μπλουζάκι (T-shirt), υποστήριξη  της επέκεινα χώρα
  • τέσσερα (4) γεύματα για ενηλίκους και εφήβους, €75: 4.1 – Κανέλλα και Γαρύφαλλο, 5.1. Τσεπέλοβο, 6.1. στην επέκεινα χώρα (2), τα ποτά και τα γεύματα παιδιών δεν περιλαμβάνονται. 

Η συμμετοχή στα οργανωμένα γεύματα στην Αρίστη (7.1) και στο Δίλοφο (8.1) πρέπει να δηλωθεί. Ομοίως, οι οργανωτές μπορούμε να διευκολύνουμε την κράτηση ξενοδοχείου ή καταλύματος, η οποία είναι ελεύθερη.

Το κόστος του ράφτινγκ, είναι €25 / άτομο, η τυχόν μεταφορά με λεωφορείο €5/ άτομο.

Στην περίπτωση μερικής συμμετοχής στο πρόγραμμα το ποσό διαμορφώνεται αναλόγως. Η καταβολή του ποσού στην επέκεινα χώρα έχει την έννοια της πρακτικής διευκόλυνσης όλων των συμμετεχόντων χάριν κοινών πληρωμών προς τους παρόχους των υπηρεσιών εστίασης. Ως προς τα υπόλοιπα δίδεται απόδειξη δωρεάς €35/€20/€10. Στους ομιλητές προσφέρεται η διαμονή δύο ημερών και τα γεύματα της ημέρας των ομιλιών.

Οι δωρητές/4 εποχές, καθώς και οι ευεργέτες της επέκεινα χώρα απαλλάσσονται της δωρεάς, καθώς η συμμετοχή τους στη δραστηριότητα είναι ελεύθερη.
Όσοι επιθυμούν να διαμείνουν στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Zagori Suites μπορούν να προβαίνουν σε κράτηση μέσω της μηχανής κρατήσεων του ιστοτόπου: www.zagorisuites.gr (τηλ. +30-6944-342739, Νίκος Πέτσιος) και με βάση τη διαθεσιμότητα, περίοδο και αριθμό ατόμων, σημειώνοντας την ένδειξη "επέκεινα χώρα" έχουν επιπλέον έκπτωση 10%, περίπου 20% χαμηλότερα από booking.com.

Προκαταβολή €20/άτομο, ΕΤΕ: IBAN GR 5801101040000010400161609 (προθεσμία: 7.12.2022)

Πρακτικές πληροφορίες για τις υπαίθριες δραστηριότητες 

Ο ανώτατος αριθμός των συμμετεχόντων στη δραστηριότητα αυτή είναι 40 άτομα περιλαμβανομένων όλων των παιδιών.

εγγραφή στοnewsletter
γιατί κάθε στιγμή είναι στιγμή επέκεινα!
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.