19-22.08.2022
Σε επιμέλεια της Φανής Μπαλαμώτη, φιλολόγου - καθηγήτριας, Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας 

Οι παραλογές είναι μεγάλα αφηγηματικά τραγούδια, με δραματικό συνήθως περιεχόμενο. Ο παντογνώστης αφηγητής εξιστορεί γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωές των εκάστοτε πρωταγωνιστών, ελάχιστοι εκ των οποίων ονομάζονται με το βαπτιστικό τους (ο Κωσταντής) ή με κάποια ιδιότητά τους (μοναχοκόρη). Παρόλο που τα γεγονότα συμβαίνουν σε συγκεκριμένο τόπο, η αφήγηση απλώνεται χρονικά αλλά και γεωγραφικά, δηλαδή ο χώρος και ο χρόνος «στενεύουν»/ επιβραδύνονται, ή «απλώνουν»/ επιταχύνονται. Για να επιτευχθεί αυτό, επιστρατεύονται στοιχεία εξωπραγματικά ή φανταστικά, τα οποία ενσωματώνονται με απόλυτη φυσικότητα στην ακολουθία των γεγονότων. Η παρουσίαση αυτή θα εστιάσει στη χρήση του χρόνου καθώς και σ´αυτή των εξωπραγματικών στοιχείων, με αναφορά και παραδείγματα από συγκεκριμένες παραλογές, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δεξιοτεχνία της σύνθεσης που μέσα σε λίγους στίχους καταφέρνει να ταξιδέψει χωροχρονικά τον ακροατή ή αναγνώστη. 
Το πλούσιο αυτό θέμα θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε από πολλές πλευρές, λογοτεχνικά, λαογραφικά και μουσικά με τη συμβολή διακεκριμένων συντελεστών.

Για περισσότερες πληροφορίες και όρους συμμετοχής γράψτε μας στο info@epekeinahora.gr
εγγραφή στοnewsletter
γιατί κάθε στιγμή είναι στιγμή επέκεινα!
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.