Στα χνάρια της Ιστορίας - On the footsteps of History
05-12.09.2022
Ελληνογερμανική Ανταλλαγή Νέων
Στα ίχνη της κοινής ιστορίας
5-12 Σεπτεμβρίου 2022, Βίτσα/Ήπειρος, Ελλάδα

Ανιχνεύοντας και βιώνοντας την ιστορία μαθαίνουμε από την ιστορία - θυμόμαστε για το μέλλον. Συναισθανόμαστε και κατανοούμε την αδικία, τον πόλεμο και τον πόνο, ώστε να αναλάβουμε την ευθύνη, να θέσουμε το μέλλον σε πιο σταθερά θεμέλια σε μια δημοκρατική, ειρηνική, ελεύθερη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Θυμόμαστε, γιατί σήμερα, ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ειρηνική μεταπολεμική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη και επιδιώκει να αντικαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τη φιλελεύθερη δημοκρατία, με το δίκαιο του ισχυρότερου. Θυμόμαστε επίσης, επειδή αυτός ο πόλεμος προκαλεί τους νέους στην Ευρώπη να λάβουν μια ιστορικά τεκμηριωμένη θέση και να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον τους. Αυτή η συνάντηση Γερμανών και Ελλήνων νέων στην Ελλάδα έχει ως στόχο να συμβάλει σε αυτό. 

Το ταξίδι οδηγεί στην Ήπειρο, τη βορειοδυτική, ορεινή και παραμεθόρια περιοχή της Ελλάδας, με πρωτεύουσα τα Ιωάννινα. Στην περιοχή αυτή, επίσης, διαπράχθηκαν πολλά εγκλήματα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-1944). Η χώρα λεηλατήθηκε, χωριά κάηκαν, άμαχος πληθυσμός σφαγιάστηκε, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι εβραϊκής πίστης εκτοπίστηκαν από τα Ιωάννινα και δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου. Την κατοχή ακολούθησε ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος που άνοιξε κι άλλες πληγές.

Μέχρι σήμερα, αυτό το παρελθόν πλανάται σαν σκιά πάνω από τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Γιατί η Γερμανία έχει καταβάλει ελάχιστες αποζημιώσεις στα θύματα και καμία αποζημίωση για τις καταστροφές και λεηλασίες χωριών και πόλεων. Ένας μόνον αριθμός εγκληματιών πολέμου τιμωρήθηκε. Σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά, η συνάντηση των νέων από τις δύο χώρες αφορά την πρόσκτηση κοινής μνήμης, η οποία βασίζεται στη γνώση των γεγονότων και καταλήγει στην τεκμηρίωση πολιτικών στάσεων. Αυτή περιλαμβάνει επίσης τη στάση απέναντι στο ερώτημα, αν η καταβολή αποζημιώσεων τώρα, μπορεί να βοηθήσει να επουλωθούν οι ανοιχτές πληγές. Θα πρέπει να μιλήσουμε όμως και για τις ευθύνες ενός μέρους των ντόπιων, όσον αφορά την εξολόθρευση των Εβραίων συμπολιτών τους. 

Θέλουμε να περπατήσουμε και να μιλήσουμε μαζί στην περιοχή (walking & talking), να εξερευνήσουμε την ιστορία της και να καταγράψουμε τις εντυπώσεις, τους προβληματισμούς και τις εμπειρίες μας διαμέσου μιας ταινίας. Θα μείνουμε στη Βίτσα, ένα γραφικό ορεινό χωριό μισή ώρα μακριά από τα Ιωάννινα. Θα κάνουμε πεζοπορίες σε αυτήν την όμορφη ορεινή περιοχή, θα επισκεφθούμε ορισμένα χωριά των θυμάτων, θα μιλήσουμε με σύγχρονους μάρτυρες και θα μάθουμε για την τύχη των επιζώντων. Στα Ιωάννινα, θα συναντήσουμε τον πρώτο δήμαρχο εβραϊκής πίστης στην Ελλάδα και θα συνδέσουμε τα ζητήματα της μνήμης με το μέλλον αυτής της περιοχής που απειλείται από τη γήρανση και τη μετανάστευση. 

Στο τέλος, η ελληνική και η γερμανική ιστορία, μαζί με την ουκρανική και των υπολοίπων λαών και εθνών της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποτελούν μέλη του σώματος της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας, τίμημα που πληρώθηκε πολύ ακριβά και το πρόπλασμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ενός ευρωπαϊκού δήμου, που συγκροτούνται σήμερα, ενόψει της ομοσπονδιακής ολοκλήρωσης και του πρωτότυπου ιστορικού επιτεύγματος και παραδείγματος μιας Ευρώπης των πολιτών, όχι με επιβολή, αλλά με ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα.

Πληροφορίες

  • Σε αυτή την ανταλλαγή νέων μπορούν να συμμετέχουν άτομα και από τις δύο χώρες ηλικίας έως 30 ετών, που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την ελληνογερμανική ιστορία, που έχουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν συνομηλίκους/ες τους και που θέλουν να συμβάλουν στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.
  • Τα έξοδα διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από τους διοργανωτές. Τα έξοδα μετακίνησης προς Βίτσα και η επιστροφή επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες/ουσες. Θα διατεθεί λεωφορείο στις 5.9 από Θεσσαλονίκη για τη μεταφορά προς Βίτσα καθώς και για την επιστροφή στις 12.9 για όσους/ες το επιθυμούν.
  • Γλώσσα επικοινωνίας: Αγγλικά - θα υπάρχει διερμηνεία.

Η Ελληνογερμανική Ανταλλαγή Νέων οργανώνεται από την «Επέκεινα Χώρα» καi την γερμανική οργάνωση Respekt für Griechenland και υποστηρίζεται από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Πληροφορίες & συμμετοχή: info@epekeinahora.gr
Δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 10 Αυγούστου: https://forms.gle/2ZRnhJE8DLP41TzN6


εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.