Τουρνουά μπάσκετ 3χ3 Ελαφότοπος Ζαγορίου
01.01.2020
Κάθε χωριό του Ζαγορίου έχει τη χάρη του και μεταξύ πολλών άλλων χαρισμάτων και την ειδικότητα του. «Πρωτεύουσα του αθλητισμού» του Ζαγορίου, ο Ελαφότοπος, ή αλλοιώς Τσερβάρι, όπου τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε η θερινή διοργάνωση, «Τουρνουά μπάσκετ 3χ3».

Ευκαιρία να θέσουμε το χωριό στο επίκεντρο. Κτισμένο σε ύψος 1100 μέτρων, αποτελείτο από δύο οικισμούς: το μικρό Τσερβάρι που κατοικήθηκε γύρω στα 1150 μ.Χ. και το μεγάλο Τσερβάρι που κατοικήθηκε γύρω στα 1200. Το 1538 με απόφαση των Οθωμανικών αρχών, συνενώθηκαν σε μια κοινότητα, την κοινότητα Τσερβαρίου που το 1928 μετονομάστηκε σε «Ελαφότοπος». Αναφέρεται ως ένα από τα 14 χωριά του Ζαγορίου που το 1430 απέκτησαν καθεστώς αυτονομίας με τη συνθήκη του Βοϊνίκου. Το 1856 είχε 1330 κατοίκους, περισσότερους από όλα τα χωριά της περιοχής. Στην απογραφή του 2011 καταγράφηκαν 51, το 2021 ελάχιστοι πλέον. Από το 1993 λειτουργεί στον Ελαφότοπο το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο. Εκτίθενται περίπου 1000 αντικείμενα (σε 24 κατηγορίες). Επαγγέλματα της παλιάς εποχής: πεταλωτής, κηροχύτης, γανωτής, τενεκτσής, σαμαράς, κ.α. είναι συγκεντρωμένα σε μια προσπάθεια να διασωθούν τα λαογραφικά στοιχεία, χάριν της αφοσίωσης του Μιχάλη Οικονομίδη.

Από το 2018, η επέκεινα χώρα είναι ένας από τους τακτικούς χορηγούς στις διοργανώσεις του «Τουρνουά μπάσκετ 3χ3 streetball» που έχουν γίνει από τον Αθλητικό Όμιλο Ελαφοτόπου. Τέσσερις ημέρες μπάσκετ, τρεις κατηγορίες (παιδικό, εφηβικό ενηλίκων), με διαιτησία ΕΣΚΑΒΔΕ, FIBA endorsed. Μπορεί να πάει κανείς και με τα πόδια, δύο ώρες είναι τα μονοπάτια από τη Βίτσα-Μονοδένδρι,  Αη Λιας, Ζαβρούχο, Αγ.Παρασκευή, Άνω Πεδινά, Ελαφότοπος, walking & talking. Χαρούμενοι που συμβάλουμε. Επέκεινα της ζήτησης, η προσφορά. Βοηθούμε στο Ζαγόρι, στην Ελλάδα, στον κόσμο. Think global, act local.
εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.