Αργοναυτική έκκληση για τον πλανήτη Γη
27-30.10.2023
Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel (4-7 Σεπτεμβρίου 2023) και την επακολουθήσασα κακοκαιρία Elias (25-27 Σεπτεμβρίου 2023), που έπληξαν τη Θεσσαλία στην Ελλάδα, η «Αργώ-Δίκτυο Ελλήνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» οργάνωσε στα Ζαγοροχώρια Ηπείρου, τόπο που έχει περιληφθεί ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, επιστημονική συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής. Η ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη και οι επιμέρους καταστροφικές εκδηλώσεις της, με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, συζητήθηκαν από τους μετέχοντες διακεκριμένους επιστήμονες με κεντρικούς εισηγητές τον ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό, Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και Μέλος πολλών άλλων Ακαδημιών και την κα Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Αντιπρόεδρο ΣτΕ ε.τ. 

Η συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος ειδικοί από το χώρο και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ως ένα φαινόμενο όχι μεμονωμένο αλλά άρρηκτα συνδεδεμένο με την απαξίωση και εγκατάλειψη των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή όλων των δημοσίων πολιτικών (οικονομικής και κοινωνικής, ενέργειας, μεταφορών, χωροταξικού σχεδιασμού κ.λπ.) σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει, δηλαδή, οι δημόσιες πολιτικές, παράλληλα με τη μέριμνα διασφάλισης της ευημερίας των πολιτών και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, να σχεδιάζονται με στόχευση την αντιμετώπιση των τεράστιας σημασίας επιπτώσεων για την Ευρώπη και το ανθρώπινο γένος από το επιταχυνόμενο και εξαιρετικά επικίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. 

Ειδικότερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημάνθηκε η ανάγκη υιοθέτησης, και κυρίως εφαρμογής, μέτρων πρόληψης-μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τα οποία να εναρμονίζονται προς την πάγια πολιτική της για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε τα πρώτα να μην εξουδετερώνουν τη δεύτερη. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την προσαρμογή των μέτρων αυτών στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος του κάθε κράτους μέλους, σε αναλογία και με τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διαφυλαχθεί το πολύτιμο περιβαλλοντικό απόθεμα της Ευρώπης και να διασφαλισθεί τόσο η αποτελεσματικότητα των μέτρων όσο και η κοινωνική τους αποδοχή. 

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βίτσα, στις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας «Επέκεινα Χώρα», η οποία αποτελεί αξιοθαύμαστο παράδειγμα εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών. Από τον παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τόπο αυτό και την έδρα μιας έμπρακτης και συνεπούς εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, η Αργώ, την ημέρα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ΟΧΙ στην παράλειψη άμεσης υιοθέτησης και αυστηρής εφαρμογής ενωσιακών και παγκόσμιων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναχαίτηση της καλπάζουσας κλιματικής αλλαγής». Άλλωστε, σε πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Potsdam, την Ακαδημία Αθηνών και άλλα εγνωσμένου κύρους Ιδρύματα για λογαριασμό της εταιρίας Aquila, η πρώτη φάση της Συμφωνίας των Παρισίων για τη συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 80% μέχρι το 2030 στις χώρες Μέλη της ΕΕ είναι εφικτή και χρήζει άμεσης εφαρμογής. 

Εκ μέρους της Αργοναυτικής Συνέλευσης της 28.10.2023 

Σπύρος Παππάς Πρόεδρος
εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.