Το μπλε αλώνι στην επέκεινα χώρα: συνάντηση για τον Μιχάλη Γκανά
21.8.2024
Στην καρδιά του Ζαγορίου, στο θέατρο «Αλώνι» της επέκεινα χώρα, φτάνει το «μπλε αλώνι», ένα πανελλήνιο δίκτυο λεσχών ανάγνωσης με υλικό μελέτης ελεύθερα προσβάσιμα ψηφιακά και ηχητικά βιβλία (audio books /e-books), σε συνδυασμό με συνοδευτικό online υλικό (διαλέξεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις, άρθρα, συνεντεύξεις, podcast). Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Αύγουστο θα εξερευνήσουμε τον ηπειρώτικο ρυθμό της ποίησης του Μιχάλη Γκανά σε διάλογο με την καθηλωτική γοητεία του συγκεκριμένου τόπου.

Καλεσμένος της βραδιάς θα είναι ο Χρήστος Δανιήλ, απόφοιτος της Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τις σχέσεις του υπερρεαλισμού με το δημοτικό τραγούδι. Διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει διδάξει, επίσης, στις Φιλοσοφικές Σχολές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων στο πεδίο της νεοελληνικής φιλολογίας. 

Επίσης, θα συμμετέχει με απαγγελία ποιημάτων ο μεταφραστής Josh Barley, ο οποίος έχει μεταφράσει ποιήματα του Γκανά στα αγγλικά.

Τονίζουμε τη λέξη συνάντηση έναντι της λέξης εκδήλωσης. Οι συμμετέχοντες θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε σκέψεις, εντυπώσεις, ερωτήματα επάνω στο υλικό που προτείνεται προς εξερεύνηση. Η πληθώρα των προτεινόμενων οδών εξερεύνησης έχει στόχο να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για συζήτηση. Με αφετηρία τη συνάντηση αυτή θα πάρουν τη σκυτάλη και άλλες ομάδες από τα 6 υπόλοιπα «μπλε αλώνια» σε διαφορετικούς τόπους ανά την Ελλάδα: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αθήνα, Ορμένιο Έβρου, Καβάλα, Ηράκλειο και θα χρησιμοποιήσουν σε δεύτερο χρόνο το υλικό για τη ζωή και το έργο του ποιητή και θα συζητήσουν επάνω σε αυτό.

Ιδέα και συντονισμός δικτύου: Χριστίνα Βουμβουράκη
blealoni.thessaloniki@gmail.com / 6941556689
Συντονισμός για τα Ζαγοροχώρια: Παναγιώτα Μπαλοπούλου
info@epekeinahora.gr / 26530 71196, 6970 174441
εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.