zagori fiction days 1,0
28.09-4.10.2020
Με το ποικίλο, πλούσιο και καινοτόμο πρόγραμμά τους, και την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού, οι εφταήμερες εκδηλώσεις του 1st Zagori Fiction Days κατάφεραν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη δημιουργική οπτικοακουστική βιομηχανία των Βαλκανίων, της Ευρώπης και του κόσμου, φιλοδοξώντας να γίνουν το διεθνές σημείο αναφοράς των επαγγελματιών (συγγραφείς, εκδότες, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί, τηλεοπτικοί σταθμοί, θεσμικοί οπτικοακουστικοί φορείς, επενδυτές) της παγκόσμιας μυθιστορηματικής και τηλεοπτικής μυθοπλασίας και παραγωγής, λειτουργώντας ταυτόχρονα, ως κέντρο αγοράς και συναντήσεων, ως φεστιβάλ, ως επαγγελματική πλατφόρμα, ως κέντρο τεκμηρίωσης και ανάλυσης, ως residency σεναριογράφων τηλεοπτικών σειρών βασισμένων σε βιβλία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές. 

Ο απολογισμός των εκδηλώσεων και δράσεων του 1st Zagori Fiction Days μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι παραπάνω από πλούσιος:
 • 5 προβολές πρώτων επεισοδίων τηλεοπτικών μεταφορών από βιβλία.
 • 1 διεθνής διαγωνισμός σεναρίου πιλοτικού επεισοδίου τηλεοπτικής σειράς μυθοπλασίας στην πλατφόρμα Film Freeway (πρώτο βραβείο «Spare Life» της Eva Kamchevska North Macedonia). 
 • 1 διαγωνισμός τριών μεγάλων ελλήνων εκδοτών (Κέδρος, Καστανιώτης, BELL) για βιβλία διασκευάσιμα σε τηλεοπτικές σειρές. 
 • 1 εργαστήρι βαλκάνιων νουάρ συγγραφέων για ανάπτυξη και διασκευή ιδεών και γραφής σεναρίου τηλεοπτικής σειράς νουάρ βαλκανικού περιεχομένου. 
 • 1 εργαστήρι σεναριακής διασκευής σε σειρά του βιβλίου Αμερική από «Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη» με αποκλειστική βιντεο συνέντευξη του Θανάση Βαλτινού στον συγγραφέα σεναριογράφο Βαγγέλη Μπέκα. 
 • 2 masterclasses με θέμα την επεξεργασία και διασκευή λογοτεχνικών βιβλίων σε σειρές. 
 • 1 συζήτηση μεταξύ ενός Έλληνα ιατροδικαστή και μιας γαλλίδας sex crime profiler και σεναριογράφου. 
 • 1 συνάντηση συζήτηση με τον σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή για τις αγαπημένες του τηλεοπτικές σειρές. 
 • 2 επαγγελματικά εργαστήρια με δύο ευρωπαίους εμπειρογνώμονες για τη διεθνή και βαλκανική παραγωγή τηλεοπτικής μυθοπλασίας και τις συμπαραγωγές με την Netflix και HBO. 
 • 2 επαγγελματικές συναντήσεις Ελλήνων δημιουργών με ένα Κροάτη παραγωγό του Netflix και του HBO για την προώθηση σεναρίων προς ανάπτυξη σειρών για τις τηλεοπτικές αγορές του εξωτερικού. 
 • 3 παρουσιάσεις συναντήσεις με στέλεχος του ΕΚΟΜΕ για τις ευκαιρίες και χρηματοδοτήσεις οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα. 
 • Συμμετοχή και ενεργή παρουσία του δημόσιου ελληνικού τηλεοπτικού φορέα ΕΡΤ με την προϊστάμενη του Τμήματος Συμπαραγωγών Μαρία Κουφοπούλου. 
 • 1 παραγγελία σύνθεσης μουσικού έργου music scoring σε έλληνα συνθέτη για την κινηματογραφική σειρά «Les Vampires» του Louis Feuillade 
 • 1 μουσική παράσταση απόσπασμα από εργαστήρι συγγραφής και επεξεργασίας σε τηλεοπτική σειρά από το μουσικό σχήμα Vocal Musica Ensemble, βασισμένης στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδερφού». 

Το 1st Zagori Fiction Days ήταν μια συμπαραγωγή τριών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, της Ευρωπαϊκής Έκφραση και της Επέκεινα Χώρα από την Ελλάδα και της Series Balkans από τη Γαλλία. Υποστηρίχθηκε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, τον ΕΚΟΜΕ, την ΕΡΤ, την περιφέρεια Ηπείρου, την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, τις εκδόσεις Κέδρος, τις εκδόσεις Καστανιώτης, τις εκδόσεις BELL, τον Γιάννη Γαλίτη, την Αγγέλικα Παπανικολάου, το Vocal Musica Ensemble, το MoonLight Cinema Caravan, την Οικογένεια Μπέκα «Αγγέλων Καταφύγιο», το Zagori Suites και τον Νίκο Γιαννή. 

εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.