20.08.2022
Σε επιμέλεια της Φανής Μπαλαμώτη, φιλολόγου - καθηγήτριας, Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Οι παραλογές είναι μεγάλα αφηγηματικά τραγούδια, με δραματικό συνήθως περιεχόμενο. Ο παντογνώστης αφηγητής εξιστορεί γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωές των εκάστοτε πρωταγωνιστών, ελάχιστοι εκ των οποίων ονομάζονται με το βαπτιστικό τους (ο Κωσταντής) ή με κάποια ιδιότητά τους (μοναχοκόρη). Παρόλο που τα γεγονότα συμβαίνουν σε συγκεκριμένο τόπο, η αφήγηση απλώνεται χρονικά αλλά και γεωγραφικά, δηλαδή ο χώρος και ο χρόνος «στενεύουν»/ επιβραδύνονται, ή «απλώνουν»/ επιταχύνονται. Για να επιτευχθεί αυτό, επιστρατεύονται στοιχεία εξωπραγματικά ή φανταστικά, τα οποία ενσωματώνονται με απόλυτη φυσικότητα στην ακολουθία των γεγονότων. Η παρουσίαση αυτή θα εστιάσει στη χρήση του χρόνου καθώς και σ´αυτή των εξωπραγματικών στοιχείων, με αναφορά και παραδείγματα από συγκεκριμένες παραλογές, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δεξιοτεχνία της σύνθεσης που μέσα σε λίγους στίχους καταφέρνει να ταξιδέψει χωροχρονικά τον ακροατή ή αναγνώστη.

Το πλούσιο αυτό θέμα θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε από πολλές πλευρές, λογοτεχνικά, λαογραφικά και μουσικά με τη συμβολή διακεκριμένων συντελεστών.

Πρόγραμμα:

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

  • 11.30 εισήγηση "Αφηγήσεις σε στίχο δεκαπεντασύλλαβο, κρυφές και φανερές πτυχές των παραλογών"
  • 12.30 εργαστήριο δημιουργικής γραφής "Συνθέτοντας έμμετρες ιστορίες"
Δηλώστε συμμετοχή: info@epekeinahora. gr
εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.