Απολογισμός 2023
05.03.2024
Ήρθε η μεγάλη στιγμή να μοιραστούμε μαζί σας το καινούργιο τεύχος του Απολογισμού για το 2023. Ένα τεύχος που περιλαμβάνει 20 δραστηριότητες με πλούσιο υλικό σε κείμενα –ρεπορτάζ και φωτογραφίες· υλικό που αντικατοπτρίζει τις αξέχαστες εμπειρίες των συμμετεχόντων και την αδημονία για τις επόμενες. Η χρονιά ξεκίνησε με τις γαστρονομικές απολαύσεις του Food & Paths,  συνέχισε με τον συγκερασμό του one world και walking & talking Ελλάδας – Αλβανίας για ένα ολόκληρο πενθήμερο. Αρχές της άνοιξης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η προβολή της ταινίας «18» του Βασίλη Δούβλη στο ιστορικό σινεμά Vendôme στις Βρυξέλλες, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα υποδεχθήκαμε για δεύτερη χρονιά τους αποφοίτους του Τμήματος Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Σιένα για τα σεμινάρια ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. 

Μία μοναδική εμπειρία ζήσαμε το Πάσχα με πεζοπορία και γαστρονομικά μαθήματα και εδέσματα στην Αρίστη και τη Βίτσα. Αρχές Μαΐου η επέκεινα χώρα φιλοξένησε την ομάδα Unplugged Outdoor και Monopati Hike n‘ Bike, μια νέα δραστηριότητα περπατήματος και συνομιλίας. Η Ημέρα της Ευρώπης (9η Μαΐου) τιμήθηκε στην επέκεινα χώρα, στην Αυλή Τύμφη με ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από τις προοπτικές ομοσπονδιακής μετεξέλιξης της ΕΕ και τον εξευρωπαϊσμό της Ηπείρου. Τον Ιούνιο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον κειμενογράφο Λεωνίδα Αναγνώστου, ο οποίος επέλεξε τη Βίτσα και συγκεκριμένα τον χώρο της επέκεινα χώρα για τηλεργασία και το αυτοναφορικό κείμενό του δίνει το στίγμα του πώς αισθάνεται κανείς δουλεύοντας σ’ έναν χώρο γνώσης, φύσης και πολιτισμού στο βουνό. 

Ο Αύγουστος, όπως πάντα, ήταν πλήρης γόνιμων δραστηριοτήτων, αρχής γενομένης από την καθιερωμένη Διάβαση Βίκου 2023 με θέμα «Από το Εγώ στο Εμείς, Ευεργεσία, σήμερα και πάντα, απ’ όλους για όλους», την Κόκκινη Βιβλιοθήκη στη μικρή πλατεία της Άνω Βίτσας με εθελοντική συμμετοχή in One World, μία εξαιρετική δράση του σωματείου «Φίλοι της επέκεινα χώρα» που περιελάμβανε ένα αξέχαστο μουσικό γεγονός στον πολυχώρο Δύο Στέρνες της επέκεινα χώρα και την έκθεση «Μεσοχώρι: τα ζαγορίσια δημοτικά τραγούδια ως αναβλύζουσα εικαστική ύλη», την επιμέλεια της οποίας είχε η ιστορικός και κριτικός τέχνης, Ίρις Κρητικού. 

Τον Σεπτέμβριο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε για δεύτερη χρονιά μια ελληνογερμανική ανταλλαγή νέων με την υποστήριξη του ΕΓΙΝ (Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας) και θέμα την ανακάλυψη της κοινής ιστορίας των δύο χωρών την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Μην παραλείψετε να διαβάσετε στο τεύχος την εμπειρία της γερμανίδας φοιτήτριας Άννας Νέσεμαν. Στη συνέχεια, το καθιερωμένο πια «Zagori Fiction Days, ένα οπτικοακουστικό παράθυρο στον κόσμο» με την προβολή σειρών, τις διαδραστικές συζητήσεις και τη στρογγυλή τράπεζα, ενίσχυσε την πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την εκπλήρωση του οράματος μας με καινούργιες πολιτιστικές δράσεις.

Ένα ενδιαφέρον και φιλόδοξο σχέδιο σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας –Αλβανίας και μέσω ΕΕ, πραγματοποιήθηκε σε τρεις χρονικές περιόδους – από Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο – με τίτλο «Τριμερής ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την Αλβανία και την ΕΕΜ: ιδιωτικός τομέας, κοινωνία πολιτών και δημόσιες αρχές». Στο Zagori Book Retreat, που ευελπιστούμε να γίνει θεσμός στην επέκεινα χώρα, οι βιβλιόφιλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ’ ένα λογοτεχνικό συναπάντημα με συντονίστρια τη Βιβή Γεωργαντοπούλου, ενώ ακριβώς έναν μήνα αργότερα το φιλόμουσο κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μπλουζ μουσική σε συνδυασμό με κλαρίνο από τους Jim Potts και Γιάννη Χαλδούπη. 

Στα τέλη Οκτωβρίου η «Αργώ-Δίκτυο Ελλήνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» οργάνωσε επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Αργοναυτική έκκληση για τον πλανήτη Γη» με αφορμή την κακοκαιρία Daniel και Elias (Σεπτέμβριος 2023), που έπληξαν τη Θεσσαλία με την ευχή να παρθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Ο κύκλος των εκδηλώσεων συμπληρώνεται με τη Λέσχη Ανάγνωσης Πεζογραφίας επέκεινα χώρα, με συντονίστριες τη Βιβή Γεωργαντοπούλου και την Παναγιώτα Μπαλοπούλου, που πραγματοποιεί τριμηνιαίους κύκλους διαδικτυακών συναντήσεων με ξεχωριστές θεματικές κάθε φορά και καλεσμένους αξιόλογους έλληνες συγγραφείς. 

Ελπίζουμε να απολαύσετε αναγνωστικά τον Απολογισμό 2023!

Think more, try more, live more!

Κατεβάστε τον απολογισμό 2023

εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.