Οίστρος στο ύψος, στη Βιβλιοθήκη της Φειδούς
08.07.2020
Ανοίγουμε και σας περιμένουμε – στα 1.000 μέτρα ψηλά στο βουνό στην Άνω Βίτσα, στο Κεντρικό Ζαγόρι, όπου θα βρείτε το Κτίριο Γ’ όπου Γ = Γνώση. Με τον όρο γνώση δεν εννοούμε μόνον το συμβατικό περιεχόμενο της εκπαίδευσης, την πληροφόρηση, την εμπειρία, ακόμη και τη σοφία. Γνώση είναι αυτό που ο ίδιος ο άνθρωπος επιζητεί να ανακαλύψει, η αγωνία της «αλήθειας», του «μετά», τα καλά κρυμμένα μυστικά της ευτυχίας ή της επιτυχίας, είναι μια κατάσταση μέθεξης, η μάθηση που είναι μια προσωπική υπόθεση, ως συνέχεια ή και σε αντίθεση προς την «αντικειμενική» γνώση, η μάθηση ως αυτοσκοπός και ως μη θνητή υπόσταση όπως η ψυχή.

«Τότε βλέπουμε πόσο μακράν πιο ανθεκτικά είναι τα μνημεία του πνεύματος και της μάθησης από τα μνημεία της εξουσίας ή των χεριών. Γιατί οι στίχοι του Ομήρου δεν θα συνέχιζαν για περισσότερο από είκοσι πέντε εκατοντάδες χρόνια χωρίς να έχει απωλεσθεί μια συλλαβή ή ένα γράμμα, κατά τη διάρκεια των οποίων, ανολοκλήρωτα παλάτια, ναοί, κάστρα, πόλεις έχουν παρακμάσει ή καταστραφεί» (Francis Bacon).

Σημαντικά συστατικά αυτής της προσέγγισης αποτελούν η ευσυνειδησία και η διάθεση συναναστροφής με το διαφορετικό, αυτό που δεν γνωρίζουμε και αυτό που θα θέλαμε να μάθουμε, το επέκεινα.

Αυτό το καλοκαίρι, το Κτίριο Γνώση τίθεται σε πιλοτική λειτουργία. Η επέκεινα χώρα ανοίγει τις πόρτες της σε όλους του επισκέπτες του Ζαγορίου, τους αθλητές, τους πεζοπόρους και ορειβάτες, όσους απλώς αγαπούν το περπάτημα, τους συγγραφείς και τους ταξιδιώτες, μικρούς και μεγάλους, Έλληνες κι απ’ όλον τον κόσμο, οικογένειες, ζευγάρια, φίλους και παρέες. Στο Επίκεντρο, τον ισόγειο χώρο του κτιρίου Γνώση, καθώς και το σημείο αναφοράς για όλους, μπορείτε να πληροφορηθείτε για την επέκεινα χώρα, τους πυλώνες και άξονες ενδιαφέροντος στους οποίους εστιάζουμε (όπως κι ο σκελετός της βιβλιοθήκης μας), τις δραστηριότητες που «τρέχουν» και τα μελλοντικά μας σχέδια ως μια οργάνωση κοινωνίας πολιτών.

Η επέκεινα χώρα είναι χώρος ταυτόχρονης επιδίωξης του ασύλληπτου αγνώστου, που είναι η αβεβαιότητα ως συνεχής μόχλευση γνώσης και της «ολιγαρκούς αφθονίας» που είναι η φειδώ. Η αβεβαιότητα ενώνει, οι πεποιθήσεις (προκαταλήψεις) διχάζουν. Της δώσαμε το όνομα Βιβλιοθήκη της Φ(ε)ιδούς, γιατί την ίδια μέρα στο ολοκαίνουργο κτίριο που ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των βιβλίων από τις κούτες, παραμονή δεκαπενταύγουστου του 2019, εμφανίσθηκε απρόβλεπτα μέσα στο αναγνωστήριο, πάνω σε μια καρέκλα, ένα φίδι! Έτσι φαίνεται πως περνά από τα Επτάνησα στην Ήπειρο η εμφάνιση του άκακου φιδιού που παρατηρείται εκεί εδώ και πολλά χρόνια τις μέρες του δεκαπενταύγουστου, προσφέροντας τύχη, ίαση, σοφία.

Στη βιβλιοθήκη θα βρείτε μια αξιόλογη συλλογή βιβλίων - κατά βάση ενός προσωπικού αρχείου – αλλά και εμπλουτισμένη με ορισμένες δωρεές βιβλίων. Ετοιμάζεται μια, κατά πολύ ευρύτερη, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη – βάση δεδομένων, με βάση τον ίδιο σκελετό, στα κύρια πεδία ενδιαφέροντος μας, η οποία θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους χρήστες επιτόπου. Υπάρχουν υπολογιστές (desktop και laptop), χαρτιά, μολύβια και ότι άλλο συναφές για όσους τα χρειάζονται. Επιλογή χρήσης φωτοτυπικού και scanning. Και πάνω απ’ όλα στη βιβλιοθήκη θα βρείτε έναν χώρο έμπνευσης, φιλαναγνωσίας, μελέτης, γραφής ή συγγραφής, έναν χώρο προσωπικής οικειοποίησης της γνώσης, δηλαδή ανεπανάληπτης μάθησης.

Στη βιβλιοθήκη διατηρούμε την ησυχία όπως και στην επέκεινα χώρα διατηρούμε την ηρεμία. Συνθήκες συγκέντρωσης, έλλειψης περισπάσεων, προσωπικής ισορροπίας, αυτοσυνειδησίας. Θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο σας με ησυχία; Είστε ευπρόσδεκτοι να καθίσετε στην αυλή World Café και να απολαύσετε την ευχάριστη δροσιά και το οξυγόνο του βουνού με ένα φλιτζάνι fairtrade καφέ που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Webinars, video-conferences, κλπ. μουσική επικοινωνία επιτρέπονται με ακουστικά.

Επιθυμείτε να μείνετε το βράδυ γιατί εμπνευστήκατε και θέλετε να ζήσετε ή/και να αξιοποιήσετε περισσότερη βιβλιοθήκη στο βουνό; Τα δωμάτια μας Liberty, Sharing και One World (ο σκελετός, οι ξερολιθιές της επέκεινα χώρα) αλλά και το δωμάτιο Αμπάρι, βρίσκονται στη διάθεση σας με 10€ το βράδυ/ άτομο.

Θέλετε να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην κοινότητα; να το συζητήσουμε.

To Κτήριο Γνώση βρίσκεται στο μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας, σε μια παραμεθόριο περιοχή που υποφέρει από την εγκατάλειψη, στα ίχνη της βαθιάς παράδοσης που η γνώση διατηρεί εδώ στη χώρα των δασκάλων και των ευεργετών και στηρίζεται σε μια κατά βάση τουριστική οικονομία.

Θέλετε να υποστηρίξετε ένα τολμηρό καινοτομικό εγχείρημα;

Mε μια δωρεά €30 μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη από σήμερα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους,

Με €100 από σήμερα μέχρι και τα επόμενα για 10 χρόνια,

Με €300 για πάντα,

Με €500 πρόσβαση για πάντα στη βιβλιοθήκη και σε όλες τις εκδηλώσεις του παρακείμενου θεάτρου της επέκεινα χώρα, έτσι γίνεσαι στοιχείο της φύσης μας, της επέκεινα χώρα, που υποστηρίζεται αποκλειστικώς, τόσο η υποδομή όσο και η λειτουργία, από μη δημόσιους πόρους, από εμάς!

Στην επέκεινα χώρα προσφέρουμε την ευκαιρία της μοναδικής έμπνευσης και στην πορεία προς την προσωπική κατάκτηση της γνώσης αναδεικνύουμε την εσωτερική γαλήνη. Στην επέκεινα χώρα, η σχέση του ανθρώπου με το βουνό, το ποτάμι, το νερό και τη φύση εμβαθύνεται, η ελευθερία, η προσωπική προσπάθεια και ευθύνη αποκτούν πιο ουσιαστικό νόημα, ο κόσμος μικραίνει και γίνεται ένας για καθέναν διαφορετικά μοναδικό άνθρωπο της μητέρας γης, η ζωή προσεγγίζει συνεχώς την οριστική τελειότητα με την αργάδα και την τέχνη του πετρά, καθώς τα υπέροχα βουνά της επέκεινα χώρα, στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ορθώνονται ακέραια, αγέρωχα, αιώνια, μπροστά μας.


«Μη διαβάζεις, όπως κάνουν τα παιδιά, για να διασκεδάσεις, ή, όπως κάνουν οι φιλόδοξοι, για να μορφωθείς. Όχι. Διάβαζε για να ζήσεις»
(Gustave Flaubert).

Λειτουργία ανοιχτής βιβλιοθήκης:  Ιούλιος – Οκτώβριος 2020 (01.07 - 31.10.2020).

Ωράριο: Κάθε μέρα, Δευτέρα - Κυριακή: 09.00 – 21.00.
εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.