Διάβαση Βίκου 2023, Από το Εγώ στο Εμείς, Ευεργεσία, σήμερα και πάντα, απ’ όλους για όλους,
11-16.08.2023
Ήταν μια από τις πιο «γευστικές» δραστηριότητες «Διάβαση Βίκου» που έχουν οργανωθεί, στο τέλος δεν θέλαμε να αποχωριστούμε μεταξύ μας και την επέκεινα χώρα. Το θέμα μας φέτος, «Ευεργεσία σήμερα και πάντοτε», απέκτησε τελικά δικαίως το πρόθεμα «Από  το Εγώ στο Εμείς». Εμπνευσμένο από το ομώνυμο ντοκυμαντέρ των Νίκου Μεγγρέλη και Εριφύλλης Μαρωνίτη. Με την παρουσία, εισαγωγή και σχολιασμό του βραβευμένου σκηνοθέτη και δημοσιογράφου Νίκου Μεγγρέλη, προβλήθηκαν τα επεισόδια της σειράς «Έλληνες Ευεργέτες: από το εγώ στο εμείς» (Ζωσιμάδες, Καπλάνης, Αδελφοί Ζάππα, Αβέρωφ, Μπενάκης). Μετά τις προβολές ακολουθούσαν εκτενείς ουσιώδεις συζητήσεις, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων έως αργά το βράδυ, δύο βραδιές καταληφθήκαμε να συζητούμε μεταμεσονυκτίως στο ζαγορίσιο κατακαλόκαιρο!

Στο πλαίσιο της συνάντησης αποκαλύφθηκε η επιγραφή των ευεργετών του σε μια σεμνή τελετή, αρκετοί από τους οποίους ήταν παρόντες, η οποία έδωσε την ευκαιρία και για έναν αναστοχασμό για το παρελθόν και το μέλλον της επέκεινα χώρα. Μετά τη συμπερασματική ανάπτυξη του θέματος από τον Σωτήρη Παπασπυρόπουλο, έλαβαν τον λόγο όλοι: Δώρος Δημητριάδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Κοσμάς Θεοδωρίδης, Στέφανος Πανακούλιας, Νίκος Πέτσιος, Βιβή Ραίση (στη μνήμη του Θόδωρου Παπαλεξόπουλου), Νίκος Ραίσης.

Στις 14 Αυγούστου, απονεμήθηκε το βραβείο εθελοντή 2023, στην Ελένη Γαζή για τη διαχρονική της συμβολή στην προαγωγή της εθελοντικής εργασίας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της εξωσχολικής αγωγής των νέων.

Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν το Ζαγόρι, άκουσαν «Τραγούδια που αγαπήσαμε» με τη μικτή χορωδία Κόνιτσας υπό τον Γιάννη Γαλίτη στο θέατρο Αλώνι, μετείχαν στο γνωστό πανηγύρι του 15αύγουστου της Βίτσας, απόλαυσαν την ηπειρώτικη κουζίνα με τη Γαστρονομική Λέσχη Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης», περπατήσαμε στον Προφήτη Ηλία, στο γεφύρι του Μίσιου, στη Μπελόη, ξεναγηθήκαμε στο Αρχοντικό Ιωαννίδη "Η Μάνα του Ζαγορίου", επισκεφτήκαμε το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου.

Έγιναν ομιλίες για τους ευεργέτες της Λήμνου (Αναστασία Ζήση, καθ. Παν/μίου Αιγαίου), τον Ανάργυρο των Σπετσών (Ελίνα Παπαθεοδώρου) και τους Ηπειρώτες ευεργέτες (Λυδία Μπούζα) υπήρξε παρουσίαση του Κληροδοτήματος Αγγελικής Παπάζογλου (Γιάννης Παππάς) και του Ιδρύματος Γερουλάκου (Γιώργος Γερουλάκος). 

Γιατί είναι τόσο λίγοι οι δρόμοι που φέρουν το όνομα ενός ευεργέτη και τόσο πολλοί εκείνοι που μνημονεύουν μια μεγάλη ιδέα; Υπάρχει τρίτος τομέας και ποιος είναι; μετά ή ανάμεσα, ή μήπως ως μέρος του ιδιωτικού ή του δημοσίου; Ο αλτρουϊσμός; Γιατί ευεργέτες; Οι ενεργοί πολίτες τι είναι; η εταιρική ευθύνη; οι δωρητές, οι χορηγοί, οι σύλλογοι, τα ιδρύματα και οι οργανώσεις; Κίνητρα και αποτελεσματικότητα; Η προσφορά είναι μόνον ανιδιοτελής; Οικονομική και μη οικονομική συμβολή. Τελικά ο άνθρωπος είναι καλός; Δόθηκαν απαντήσεις επί του πεδίου.

Αποφασίσαμε, μετά από πρόταση του Νίκου Γιαννή, να ασχοληθούμε περισσότερο, πιο συστηματικά με το θέμα τα επόμενα χρόνια. Να μελετήσουμε και να προωθήσουμε τον τρίτο τομέα. Να συμβάλλουμε στην προαγωγή της πολιτειακής παιδείας, της ανάδειξης των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του πολίτη.
εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.